nieuws

Dordrecht stopt met paalrotsubsidies

ROTTERDAM - De gemeente Dordrecht stopt met de speciale paalrotsubsidies. Die zijn bedoeld voor eigenaren, die de fundering van hun woning moeten laten herstellen.
De paalrotregeling loopt op 10 juli af. Daarna draaien mensen helemaal zelf op voor herstelkosten. Volgens wethouder Reynvaan is er geen geld om de subsidieregeling voort te zetten.
De regeling biedt eigenaren van zogenoemde paalrotwoningen de kans op subsidie of een lening tegen lage rente. Tot nu toe is daarvan 650 keer gebruik gemaakt. De gemeente is nog met 100 eigenaren in gesprek, maar dan resten er nog altijd 400 huizen, die volgens onderzoek dringend toezijn aan funderingsherstel.

Paalrot niet alleen in Dordt

Paalrot is geen typisch Dordts probleem, maar Dordrecht is wel één van de eerste gemeentes in ons land, die het erkent en aanpakt. Dat heeft al circa 30 miljoen euro gekost. Paalrot treedt op bij vooroorlogse woningen, waarvan de houten palen deels droog zijn komen te staan door een lager grondwaterpeil. Daardoor verliest een huis aan draagkracht.

Vervanging nodig

In 1150 gevallen is vervanging van die palen nodig, zo bleek uit eerder onderzoek. Uiteindelijk verwacht de gemeente dus dat er 750 worden aangepakt. "De rest is echt een probleem", erkent wethouder Reynvaan; "we hopen, dat die eigenaren nu op de valreep toch een beroep doen op de subsidieregeling en hun fundering aanpakken".
Onder die 400 eigenaren zitten mensen, die het niet gefinancierd krijgen, maar ook eigenaren die opzien tegen de ingrijpende verbouwing of er het nut (nog) niet van inzien. Ook zijn er huisjesmelkers, die weigeren om te investeren. "Zodra wij constateren, dat er gevaar dreigt, dwingen we eigenaren tot herstel. Desnoods doen we het zelf en verhalen we de kosten", zo waarschuwt Reynvaan.

Belangenvereniging Funderingsproblematiek

De belangenvereniging voor mensen met funderingsproblemen wil op korte termijn in gesprek met de gemeente Dordrecht. Ze noemen het 'onverstandig' dat de gemeente de subsidieregeling om funderingsproblemen op te lossen, stop zet.
Foto: www.platformfundering.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl