nieuws

Een Vaandrager-monumentje voor gevorderden

ROTTERDAM - Zondag is het twintig jaar geleden dat de Rotterdamse dichter en schrijver Cornelis Vaandrager overleed. Toch stuitte een liefhebber van Vaandragers werk recent op een niet eerder gepubliceerd manuscript uit 1974. Vrijdag was de presentatie van het boekje ‘Sleutels’.
Vaandrager-liefhebber Karel ten Haaf, zelf ook dichter en schrijver, vond het manuscript via de website boekwinkeltjes.nl. “Er werd een typoscript van Vaandrager aangeboden. Dat kon ik bijna niet geloven, maar aan het handschrift en de taal is te zien dat het een origineel is. Hij was uniek in zijn gedachtesprongen en taalgebruik, je herkent het meteen als echt.”
Hoe de tekst er terecht gekomen is onduidelijk. Waarschijnlijk is het een hoofdstuk van Vaandragers boek ‘De Hef’ geweest, maar is het daar nooit in terecht gekomen.
Volgens Menno Schenke, schrijver van de biografie van Vaandrager, is ‘Sleutels’ een boekje voor mensen die het werk en leven van Vaandrager al een beetje kennen. Het boekje verschijnt ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van Cor Vaandrager op 18 maart.

Tragisch leven

Cornelis Bastiaan Vaandrager werd geboren in 1935 in Rotterdam-Zuid. In de jaren ’60 behoorde hij tot een groep jonge, hemelbestormende schrijvers en dichters. Hij maakte verhalen en gedichten die uit het leven gegrepen waren en had veel succes. In de loop der jaren raakte Vaandrager door drugsgebruik en psychische problemen aan lager wal. Op 18 maart 1992 stierf hij eenzaam en berooid aan een longontsteking in het Rotterdamse Dijkzigt ziekenhuis.
Chris Vemer sprak met Karel ten Haaf en Menno Schenke over het boekje 'Sleutels'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl