Excelsior hekkensluiter af na zege op Roda JC

ROTTERDAM - Excelsior hoeft zichzelf niet meer de hekkensluiter van de eredivisie te noemen. In eigen huis waren de Rotterdammers zaterdagavond met 2-1 te sterk voor Roda JC. De ploeg van trainer John Lammers kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Rangelo Janga. In de slotminuut redde Sanharib Malki nog de eer voor zijn ploeg door de 2-1 voor zijn rekening te nemen. Tussendoor had Roda JC-verdediger Jagos Vukovic de bal nog in het eigen doel gewerkt.
De goal van de Kralingers kwam in de vijfde minuut tot stand na een vrije trap Kevin Jansen die slecht werd verwerkt door de Limburgse defensie. De bal bleef hangen in het zestienmetergebied en werd vervolgens met het achterhoofd binnengekopt door Janga: 1-0. Roda JC had het in de beginfase moeilijk met de thuisploeg. Excelsior had de meeste drang naar voren, maar grote kansen creëren kon het niet.
In de tweede helft werd de druk van de bezoekers uit Kerkrade groter. Mede door uitstekend keeperswerk van Wesley de Ruiter (foto) bleef het Rotterdamse doel op Stadion Woudestein schoon. Vijf minuten na rust was Mitchell Donald dicht bij de gelijkmaker, maar De Ruiter stond in de weg en voorkwam het doelpunt met een formidabele redding.
Roda JC zette aan in de slotfase van de wedstrijd, maar het was Excelsior dat trefzeker was. Een voorzet van invaller Darren Maatsen werd binnengegleden door Vukovic, die zijn eigen doelman Pawel Kieszek kansloos liet. In de laatste minuut deed Sanharib Malki nog iets terug, maar scheidsrechter Maarten Ketting liet direct na de aansluitingstreffer het laatste fluitsignaal klinken.
Luigi Bruins maakte zijn rentree bij Excelsior. De middenvelder, die de jeugdopleiding van de Rotterdamse club doorliep, vertrok afgelopen zomer bij Feyenoord. Na een mislukt avontuur bij Red Bull Salzburg keerde hij terug op het oude nest. Excelsior draagt door de zege de rode lantaarn over aan De Graafschap, dat zaterdag met 1-0 onderuit ging op bezoek bij RKC Waalwijk.