nieuws

Rotterdam wil jongeren langer in schoolbanken

ROTTERDAM - Jongeren zouden verplicht naar school moeten tot ze 23 jaar zijn, als ze nog geen diploma hebben van havo, vwo of mbo-niveau 2. Dat vindt de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge. Hij wil daarmee experimenteren in Rotterdam-Zuid, schrijft hij in een brief aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs.
De aanleiding voor het plan is de aanpak van het aantal jongeren dat voortijdig van school af gaat. In Rotterdam daalt het aantal scholieren dat zonder diploma de school verlaat, maar die dalende trend stagneert.
De Jonge wil experimenteren met het verhogen van de leerplicht in wijken in Rotterdam-Zuid. Daar moeten relatief veel jongeren weer terug naar school of gaan werken.

2600 voortijdige schoolverlaters

"Het probleem van voortijdig schoolverlaten is vooral een probleem van de leerlingen die 18 jaar en ouder zijn. Bijna 80 procent van de voortijdige schoolverlaters in onze stad was in het afgelopen schooljaar ouder dan 18 jaar", aldus de wethouder. Vorig jaar ging het om 2600 jongeren.
Om het verzuim van die groep aan te pakken zijn er momenteel geen dwangmiddelen voorhanden, omdat jongeren na hun achttiende niet meer leerplichtig zijn. De Jonge vindt het echter onwenselijk dat zo veel jongeren zonder diploma van school gaan.
De afname van het voortijdig schoolverlaten in de leeftijdsgroep van 18 tot 23 is relatief laag: bij de 18-jarigen was de afname 1,1 procent, bij de 19-jarigen 4,2 procent. Bij 16- en 17-jarigen verminderde het aantal schoolverlaters met respectievelijk 37 procent en 47 procent.
De MBO-raad heeft enthousiast gereageerd op het plan. Volgens de raad slaat De Jonge 'de spijker op zijn kop'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl