nieuws

Opnamestop in deel Maasstad Ziekenhuis om MRSA

ROTTERDAM - Het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neemt voorlopig geen nieuwe patiënten op vanwege een uitbraak van de MRSA-bacterie. Dat heeft het ziekenhuis maandag desgevraagd gezegd.
Al in november werd een eerste geval van MSRA-besmetting geconstateerd, maar in januari kwamen daar besmettingen bij. Daarom neemt het ziekenhuis sinds februari niemand meer op totdat alle besmette patiënten genezen zijn. In totaal raakten tien mensen in het ziekenhuis besmet. Twee mensen zijn nog onder behandeling, de overige patiënten zijn inmiddels thuis.

Behandeld

MRSA kan bij patiënten met een verminderde weerstand allerlei ontstekingen veroorzaken. De bacterie heeft een resistentie ontwikkeld tegen de meeste antibiotica. Overigens dragen ook veel gezonde mensen de bacterie bij zich. Zij worden er echter niet ziek van.
Volgens een speciale procedure zijn de besmette mensen geïsoleerd behandeld. Andere patiënten werden gecontroleerd. Ook hebben alle behandelde patiënten een brief gekregen met de vraag of ze gecontroleerd willen worden.

Onverwacht

Microbioloog Marc Bonten van het Maasstad Ziekenhuis, onder meer verantwoordelijk voor de ziekenhuishygiëne, zegt dat er bij de besmette patiënten geen infecties zijn opgetreden. De uitbraak was volgens hem een vreemd geval. "Het leek bij één patiënt te blijven, maar toen kwamen er een paar weken later zeer onverwacht meer gevallen bij", vertelt Bonten. Mogelijk is de bacterie verspreid via het ventilatiesysteem.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft de GGD, de inspectie en andere brandwondencentra op de hoogte gesteld van de MRSA-uitbraak. Zij kunnen te maken krijgen met een grotere toeloop van patiënten. Mensen die de bacterie bij zich dragen, worden strikt gescheiden van andere patiënten om verspreiding tegen te gaan.

Beperkt

Een woordvoerster van het ziekenhuis spreekt over "een beperkt probleem, op een beperkte afdeling". Om die reden heeft het ziekenhuis de besmetting niet eerder zelf publiek gemaakt. "Dat zou mogelijk juist paniek hebben veroorzaakt." Het ziekenhuis heeft de bacterie-uitbraak wel keurig gemeld aan de Inspectie Gezondheidszorg, alhoewel dat niet perse had gehoeven, volgens een IGZ-zegsman.

Klebsiella

Vorig jaar kampte het ziekenhuis ook al met de uitbraak van een bacterie. Tientallen patiënten raakten besmet met de zogeheten Klebsiellabacterie. In totaal overleden 28 mensen die de bacterie bij zich droegen. Onderzoek van een onafhankelijke deskundige wees later uit dat de bacterie bij drie van hen waarschijnlijk de directe doodsoorzaak was.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde achteraf dat het ziekenhuis grote fouten heeft gemaakt bij het bestrijden van de uitbraak. De Inspectie rekende het ziekenhuis zwaar aan dat noodzakelijke maatregelen te lang uitbleven en begon bij de tuchtrechter een zaak tegen drie microbiologen van het ziekenhuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl