nieuws

NU Discussie: Jongeren langer in de schoolbanken

Schoolbord CU
Schoolbord CU
ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder De Jonge wil jongeren tot hun 23e naar school hebben, als ze nog geen diploma hebben. Nobel plan? Of niet uitvoerbaar?
De aanleiding voor het plan is de aanpak van het aantal jongeren dat voortijdig van school af gaat. In Rotterdam daalt het aantal scholieren dat zonder diploma de school verlaat, maar die dalende trend stagneert.
De Jonge wil experimenteren met het verhogen van de leerplicht in wijken in Rotterdam-Zuid. Daar moeten relatief veel jongeren weer terug naar school of gaan werken.
"Het probleem van voortijdig schoolverlaten is vooral een probleem van de leerlingen die 18 jaar en ouder zijn. Bijna 80 procent van de voortijdige schoolverlaters in onze stad was in het afgelopen schooljaar ouder dan 18 jaar", aldus de wethouder. Vorig jaar ging het om 2600 jongeren.
Om het verzuim van die groep aan te pakken zijn er momenteel geen dwangmiddelen voorhanden, omdat jongeren na hun achttiende niet meer leerplichtig zijn. De Jonge vindt het echter onwenselijk dat zo veel jongeren zonder diploma van school gaan.
De MBO-raad heeft enthousiast gereageerd op het plan. Volgens de raad slaat De Jonge 'de spijker op zijn kop'.
Is dit een haalbaar plan? Of een ballon zonder gewicht eronder? Want wat als je diploma-loos een baan hebt gevonden? En je zult maar leraar zijn met van die ongemotiveerde types!
Is het een sympathiek plan van wethouder De Jonge? Of moet er iets fundamenteels anders gebeuren om ongediplomeerde schoolverlaters een halt toe te roepen?

Praat mee in Rijnmond Nu! Bel 010 - 436 44 36

TWITTER.COM/RijnmondNu , #RNU

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl