nieuws

Vliegtuigje maakte 3D-opnamen voor gemeente

ROTTERDAM - Het vliegtuigje dat in de nacht van dinsdag op woensdag veel Rotterdammers uit hun slaap heeft gehouden, vloog boven de stad in opdracht van de dienst Gemeentewerken. Het vliegtuigje maakte de hele nacht 3D-opnamen om de stad in kaart te brengen.

Te voortvarend aan het werk gegaan

Gemeentewerken heeft nog twee nachten nodig om het project af te ronden. De dienst zal de volgende vluchten in elk geval aankondigen. Dat had Gemeentewerken deze keer ook willen doen, maar het ingehuurde bedrijf ging iets te voortvarend te werk en ging zonder overleg de lucht in. De opnamen zijn nodig om de hoogte van gebouwen duidelijk vast te leggen.
Er was een vergunning afgegeven voor de vlucht, aldus de DCMR. Het vliegtuigje was overigens opgestegen in Antwerpen. Vanaf Rotterdam The Hague Airport mogen ook wel mondjesmaat nachtvluchten vertrekken, maar dat aantal is beperkt tot 849 per jaar.
Vlucht moet 's nachts
De scan moet per se ’s nachts worden gemaakt omdat de luchtverkeersleiding overdag geen toestemming verleent voor dit soort vluchten. Daarnaast mag het niet regenen, het zicht moet helder zijn en mag er nauwelijks wind staan.
Fractievoorzitter van GroenLinks Arno Bonte wil opheldering over de nachtelijke vlucht. Hij vindt de nachtelijke herrie onnodig, omdat er ook alternatieven voor zijn. Zo zouden de opnamen volgens Bonte ook met een Zeppelin gemaakt kunnen worden.
Foto: David Dehetre via Flickr

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl