nieuws

Wethouder krijgt gids met rechten Rotterdamse illegalen

ROTTERDAM - De Rotterdamse zorgwethouder Marco Florijn heeft woensdagmiddag een speciale gids ontvangen waarin staat vermeld wat de rechten zijn van illegalen en waar ze kunnen aankloppen voor hulp. De stad telt zo'n 20.000 mensen zonder verblijfsvergunning.
De gids is opgesteld door het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt omdat illegalen door een wetswijziging sinds 1 januari strafbaar zijn. Hierdoor weten veel hulpverleners niet meer of ze illegalen nog mogen helpen. “Op grond van internationale wetten en verdragen hebben echter ook illegalen tot bepaalde hoogte recht op juridische en medische zorg,” vertelt coördinator Theo Miltenburg.

Medische hulp

In de gids Zonder Papieren Maar Niet Zonder Rechten staan allerlei rechten op onder meer het gebied van medische zorg, jeugdzorg, onderwijs, wonen en werken vermeld. De gids is zowel bedoeld voor hulpverleners als voor illegalen zelf. Volgens straatdokter Frans Sikken zijn veel illegalen huiverig om zich bij hulpverleners te melden omdat ze bang zijn dat ze worden aangegeven bij de Vreemdelingenpolitie. Zelf helpt hij z’n duizend illegalen per jaar.

Illegalenjacht

Tijdens de overhandiging van de gids kwam ook de zogenaamde ‘illegalenjacht’ van het kabinet aan de orde. Het kabinet heeft besloten dat er dit jaar 10% meer illegalen moet worden uitgezet, zo’n 4.800 in totaal. De gemeente Amsterdam zou hieraan niet willen meewerken. De vraag was of Rotterdam dit standpunt navolgt. Wethouder Florijn wil zover niet gaan: “Mensen die echt over de schreef gaan en hier niet thuishoren moeten gewoon kunnen worden uitgezet, maar we moeten niet iedereen over één kam scheren. Bovendien ga ik daar als wethouder niet over.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl