nieuws

Politievakbond: 'Minister moet luisteren naar Boot'

Burgemeester Els Boot van Giessenlanden
Burgemeester Els Boot van Giessenlanden
ROTTERDAM - Burgemeester Boot van Giessenlanden heeft dinsdag bijval gekregen van de politievakbond in haar conflict met minister Leers over de uitzetting van een Afghaanse asielzoeker. De minister wil dat de Afghaan het land verlaat, maar Boot weigert dat.
Jan Willem van de Pol van de politievakbond NPB zei dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio dat beide partijen formeel gelijk hebben. Toch kiest hij de kant van burgemeester Boot. "De burgemeester is in gevolge van de Gemeentewet en de Politiewet en alles wat daarmee samenhangt het hoofd openbare orde en daar gaat het in dit geval om. Als zij aangeeft dat de samenleving een probleem krijgt bij een stukje wetgeving dan denk ik dat je dat niet in de wind moet slaan."
Van der Pol is verder bang dat de politie moet gaan kiezen tussen de burgemeester en de minister. Later op de dag staat er een gesprek gepland tussen beide partijen.

Het conflict

Het conflict draait om een man uit Afghanistan die het land uit moet. Omdat hij bij de Afghaanse geheime dienst gewerkt zou hebben, zou hij oorlogsmisdaden op zijn geweten hebben. Volgens Boot is dat echter nooit onderzocht. De vrouw en twee kinderen van de man mogen wel in Nederland blijven, maar volgens Boot is dat geen oplossing.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl