nieuws

Waarom worden schaats- en hardloop wedstrijden linksom gelopen en niet rechtsom?

07-04-marathon.jpg
07-04-marathon.jpg
ROTTERDAM - Dhr Hennie de Wit uit Rotterdam - Waarom worden schaats- en hardloop wedstrijden linksom gelopen en niet rechtsom?
Antwoord van de Bieb
We kijken naar een illustratie uit een Nederlands sporttijdschrift van eind negentiende eeuw. Het is een schets voor een ijsbaan en met de pijltjes wordt de rijrichting aangegeven: tegen de klok in. We weten dan al meteen dat dit gebruik in ieder geval in Nederland al ruim een eeuw bekend is. Maar waarom dan? De tekst bij deze schets geeft uitleg: ''Voor het schaatsenrijden is het verkieslijker links om te rijden, dat wil zeggen met den linkerschouder naar den binnenkant, daar men zich met het rechterbeen krachtiger kan afzetten.'' We gaan verder terug. Het boek Athlics and Football van Montague Shearman uit 1889 schrijft over een toen recent aangelegde baan in Cambrigde. ''Die was gebouwd met de intentie om deelnemers te laten rennen met de linkerhand aan de binnenzijde'', ofwel tegen de klok in. Uit de rest van het boek blijkt echter dat daarvoor de standaard juist andersom was, net zoals dat ook gebeurde op Olympische Spelen in 1896. Dus wanneer werd tegen de klok in standaard?
Er gaan verhalen dat de Olympische Spelen van 1908 de omslag is geweest. Vanaf dat jaar werd de regel ingevoerd dat altijd tegen de klok in zou worden bewogen. Met als belangrijkste reden: het rechterbeen is voor de meeste mensen krachtiger dan het linker. Iemand die linksom loopt, gebruikt dan zijn zwakke linkerbeen voor ondersteuning en het sterke voor afzetten. Maar wat als je linksbenig of -armig bent, zoals tien procent van de mensen? Helaas is loglega Marnix Koolhaas daardoor nooit doorgedrongen tot de internationale schaatstop. Want hij is linksbenig! Hij kwam daarom met een voorstel, dat is gebaseerd op een origineel idee uit 1894: maak van het parcours een achtbaan, zodat slechts de helft tegen de klok wordt ingereden. Dan maakt iedereen even veel kans.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl