nieuws

Waar komt de volgnde opmerking vandaag: daar komt lippie glas en lood aan?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Charlotte Lubking via Facebook - Waar komt de opmerking "Daar komt lippie glas en lood aan".Deze opmerking werd bij ons in de familie altijd gebruikt als er 1 een chagrijnig gezicht trok, maar is dit nu een typisch Rotterdamse opmerking of is het een oude gezegde?
Antwoord van de taaladviesdienst is:
We hebben gezocht naar 'lippie, glas en lood', maar helaas niets gevonden. Ook Riemer Reinsma, vaste medewerker van Onze Taal en gezegdendeskundige, kent de uitdrukking niet en kon er niets over vinden. Dat Lippi een kunstenaar was die ook glas-in-loodvensters ontwierp, is inderdaad wel opvallend. Maar Lippi leefde eeuwen geleden; waarom zou hij ineens in een Rotterdamse zegswijze opduiken? Plausibeler lijkt een verband met de naam ‘Lipjes’. Inderdaad wordt er op internet melding gemaakt van ‘A. Lipjes’ Glashandel en Glasindustrie, atelier voor glas in lood en glas in koper, glasetserij – glasslijperij’.
Er is mogelijk ook gedacht aan het werkwoord ‘lippen’. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij 'lippen' onder meer: “De lip laten hangen, pruilen”.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl