nieuws

Bijzondere archeologische vondst aan de Giessen

ROTTERDAM - Aan de rand van het dorpje Hoornaar in Giessenlanden hebben archeologen eeuwenoude resten van een boerderij gevonden. Dat gebeurt wel vaker langs de Giessen, maar ditmaal verkeren de resten in bijzonder goede staat. Zaterdag was de bouwput voor één dag open voor het publiek.

De eerste nederzettingen langs rivier de Giessen dateren al uit de tijd dat Nederland werd overheerst door de Romeinen. Doordat de grond inklonk en verzakte, werden nieuwe boerderijen en huizen eeuwenlang op de resten van oude boerderijen gebouwd. Als er nu een boerderij wordt gesloopt, worden er vaak oude resten gevonden in de grond.
Het bijzonder aan de meest recente vondst, is de kwaliteit van de overblijfselen. Onder de gesloopte boerderij liggen delen van twee oudere boerderijen. Omdat de resten in kleigrond liggen en omgeven zijn door veengrond, zijn de resten op natuurlijke wijze vacuüm gezogen, waardoor ze bijna niet zijn gaan rotten. Het gaat onder meer om potten, scherven, koeienbotten en delen van openhaarden.
Op de plek van de gevonden resten, wordt momenteel een nieuw zorgcentrum gebouwd. Om de archeologen de tijd gegeven de vondst te archiveren, is de bouw tijdelijk stilgelegd. De archeologen moeten echter wel opschieten, want omdat de voorwerpen nu aan de vochtige oppervlakte liggen, verkeert het rottingsproces in sneltreinvaart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl