nieuws

Onderzoek naar integriteit wethouder Lansingerland

ROTTERDAM - Als het aan burgemeester en wethouders van Lansingerland ligt, gaat bureau BING onderzoek doen naar de integriteit van wethouder Den Uil. Ook Den Uil heeft ingestemd met het voorstel.

Aanleiding zijn aanhoudende beschuldigingen tegen Den Uil van belangenverstrengeling met nevenfuncties. Naast wethouder is Den Uil ook directeur van een architectenbureau dat betrokken is bij projecten binnen de gemeente.

Gesprekken

De afgelopen week heeft burgemeester Van Vliet gesprekken gevoerd met alle fractievoorzitters en wethouders. Op grond daarvan is besloten om een BING-onderzoek voor te stellen. Binnenkort buigt de gemeenteraad van Lansingerland daarover.

Eerder onderzoek

Het bureau BING heeft eerder al onderzoek gedaan naar de integriteit van wethouder Den Uil en toen vastgesteld dat van belangenverstrengeling geen sprake hoeft te zijn. Voorwaarde is wel dat Den Uil zich afzijdig houdt van projecten waar zijn architectenbureau bij betrokken is. De gemeenteraad van Lansingerland zag destijds geen problemen meer. In het nieuwe onderzoek wordt specifiek naar oude zaken gekeken.

Neeleman

Het onderwerp werd daarna toch weer op de agenda gezet door het raadslid Eddy Neeleman, van de gelijknamige eenmansfractie. De andere leden van de gemeenteraad maakten duidelijk dat zij zich stoorden aan Neeleman, omdat hij de integriteit van wethouder Den Uil ter discussie bleef stellen. Vorige week heeft Neeleman zelfs officieel aangifte gedaan van corruptie door Den Uil bij de Rijksrecherche. Deze gaat de zaak onderzoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl