nieuws

Rotterdam kwetsbaar bij stijging werkloosheid

Stresstest
Stresstest
ROTTERDAM - Als de werkloosheid in Nederland fors stijgt krijgt Rotterdam van de grote steden de grootste klappen. Dat blijkt uit de zogenoemde stresstest, een onderzoek naar de financiële kwetsbaarheid van vier grote steden bij extreme gebeurtenissen.
Bureau SEO Economisch Onderzoek onderzocht de financiële positie van Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam. Daarbij zijn vijf extreme scenario’s uitgewerkt die zelden voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om een nieuwe financiële crisis, een humanitaire ramp of een forse rijksbezuiniging.
Bij een toenemend landelijk werkloosheidspercentage van tien procent lopen de extra kosten voor Rotterdam op tot maximaal 250 miljoen euro. Dat bedrag is onder meer samengesteld uit extra kosten voor bijstandsuitkeringen en armoedebeleid. Nederland kent op dit moment zes procent werkloosheid.

Rentestijging

Ook in het geval van een forse rentestijging is Rotterdam kwetsbaarder dan de andere grote steden. Dat komt omdat de stad relatief veel leningen heeft uitstaan. Daar staat tegenover dat Rotterdam ook veel leningen heeft verstrekt, bijvoorbeeld aan de RET.

Reactie Rotterdam

Wethouder Kriens van financiën is niet verrast door het onderzoek: "De uitkomsten van de stresstest bevestigen waar de sterktes en zwaktes van de stad liggen." Kriens zegt verder dat Rotterdam op de goede weg is, omdat noodzakelijke maatregelen bij de Sociale Dienst op dit moment worden ingevoerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl