nieuws

"Dynamiek op de Stadswerven"

ROTTERDAM - Er is nog niet één nieuwe woning gebouwd op de Stadswerven in Dordrecht, maar volgens wethouder Piet Sleeking is er "al volop dynamiek". Een stadstrand zal daar echter ook komende zomer geen onderdeel van zijn.
Op de landtong, waar ooit de scheepbouw floreerde, worden vanaf volgend jaar 1400 woningen gebouwd. Toch is er nu al leven in de brouwerij. In april opende de DordtYard z'n deuren. Het is een grote werkplaats in de voormalige hal van scheepswerf De Biesbosch, waar bezoekers grote kunstobjecten en kunstwerk in uitvoering kunnen bekijken.
Vandaag heeft het Nationaal Binnvaartmuseum, dat gevestigd is op de monumentale duwboot René Siegfried, vergunning gekregen om tot 1 juli 2019 op de Stadswerven te blijven. Het schip ligt al acht jaar in Dordt, maar heeft nu een plek gekregen dicht bij de Prins Hendrikbrug. Daar krijgt het ook een eigen steiger en toegangweg.
Naast schoolklassen kan het drijvend museum dankzij de nieuwe vergunning nu ook andere bezoekers gaan ontvangen. De verderop gelegen replica van de Ark van Noach moet daarmee nog even geduld hebben. "Ik waag me niet aan het noemen van een datum, maar ik durf wel te zeggen, dat de opening van de ark nu snel dichterbij komt", zegt wethouder Sleeking.
Initiatiefnemer Johan Huibers wilde z'n ark al in februari openen, maar de gemeente Dordrecht wilde geen vergunning verlenen. 'Inmiddels is de brandveiligheid in orde en ook de doorrekening en versterking van de constructie van het schip, om grote aantallen bezoekers te kunnen ontvangen, verloopt naar tevredenheid", aldus Sleeking.
De wens om komende zomer een Dordts stadstrand te openen is voor het derde jaar in successie ijdele hoop. "Dat zou ons nu zo'n 250 duizend euro kosten en dat vinden we iets te gortig voor een tijdelijke voorziening", zegt Sleeking, "maar volgend jaar wordt er weer een deel van de Stadswerven bouwrijp gemaakt en kunnen we werkzaamheden combineren. Dan kan de aanleg van zo'n stadstrand goedkoper".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl