nieuws

Tientallen Rotterdamse kunstenaars verliezen atelier

ROTTERDAM - Tientallen kunstenaars moeten weg uit hun ateliers in panden die eigendom zijn van de gemeente Rotterdam. Het stadsbestuur wil zo veel mogelijk leegstaande gebouwen verkopen of gebruiken voor bijvoorbeeld scholen.
Voor kunstenaars die tegen verlaagd tarief een werkruimte huurden is het een bittere pil. Zo moeten bijvoorbeeld 20 kunstenaars en drie dansgezelschappen hun gebouw aan de ’s-Gravendijkwal in Rotterdam-West verlaten, omdat de gemeente het wil verkopen.
"Als de gemeente al die kunstenaars hun panden uitzet, heb je als bedrijf geen huisvesting meer en houdt je bedrijf op te bestaan. En wat doe je dan? De bijstand in", waarschuwt kunstenaar Michiel Paravas.

School
In Rotterdam-Crooswijk huizen nu nog 55 kunstenaars in een oud schoolpand. Niet lang meer, want dit gebouw staat op de nominatie om opnieuw als school te gaan dienen.
Het zijn slechts twee voorbeelden, maar er zijn nog meer panden die op de nominatie staan om in de verkoop te gaan. De gemeente Rotterdam wil met de verkoop van vastgoed de gemeentekas aanvullen.

Zeventigtal kunstenaars

Het is echter ook gemeentelijk beleid om kunstenaars de ruimte te geven. De Stichting Kunst Accomodatie Rotterdam baalt dan ook enorm van de verkoop en herbestemming van kunstenaarspanden.
"Wat er in 2013 en 2014 met een zeventigtal kunstenaars en diverse dansgezelschappen moet gebeuren zou ik niet weten", zegt Chris Bouma van de stichting. "Ik hoop dat de gemeente en de dienst Stadsontwikkeling er een bijdrage aan willen leveren. Tot nu toe gaat dat niet soepel en dat vind ik jammer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl