nieuws

De Fortuyn Bibliotheek

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft in 2009 op een openbare veiling de volledige boekencollectie van Pim Fortuyn gekocht. De boeken worden bewaard bij het Gemeentearchief Rotterdam.
De collectie van circa 5000 titels stond zeven jaar na Fortuyn’s dood onaangetast in zijn woning aan het G.W. Burgerplein. Een deel van de boeken kreeg hij als geschenk van vrienden en kennissen, wat zichtbaar is aan de handgeschreven opdrachten. Welke boeken hij uiteindelijk heeft gelezen valt helaas niet met zekerheid te zeggen. Soms is dat aan de rug van een boek overduidelijk te zien en andere keren lijkt het alsof het werk onaangeroerd in de kast heeft gestaan. De meest voorkomende categorieën zijn boeken op het terrein van de sociologie, filosofie, politiek, literatuurgeschiedenis, biografieën van oud-politici en sociaaleconomische werken.
Het merendeel van de boeken is Nederlandstalig, maar er zitten ook werken tussen in het Frans, Duits en Engels. Daarnaast zijn er circa 300 boeken die door Fortuyn zijn voorzien van aantekeningen, publicaties die hij mogelijk gebruikte als bronnen voor zijn eigen werk. Sinds eind april is de collectie online te raadplegen via de speciale themawebsite die het gemeentearchief heeft gelanceerd: http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/pimfortuyn Luister naar Vincent Robijn van het Gemeentearchief Rotterdam:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl