nieuws

Helft Rotterdamse horeca stopt binnen vier jaar

ROTTERDAM - De Rotterdamse horeca presteert slechter dan het landelijk gemiddelde. Van de ruim 300 zaken die in de afgelopen vier jaar zijn gestart, is inmiddels meer dan de helft gestopt. Het hoge aantal faillissementen heeft onder meer te maken met een kleinere portemonnaie van de consument, slecht weer en een onvoldoende voorbereiding.
Over de afgelopen is 55 procent van de horecazaken gesloten of overgenomen. Vorig jaar sloten 49 zaken hun deuren. Volgens Jaap Brantenaar van de Rotterdamse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland is het hoge aantal faillissementen deels te wijten aan onderschatting van de horeca-ondernemer van het vak. "Het vergt meer dan alleen lekker koken en aardig tegen mensen doen", aldus Brantenaar.
Een financieel plan en alles goed in orde achter de schermen, kan een horeca-ondernemer ook door mindere tijden heen helpen. Brantenaar pleit voor meer controle en financieel toezicht.

'Te veel zaken'

Horeca-consumenten wijten het hoge percentage faillissementen in Rotterdam aan een overkill aan horecazaken. Alleen al aan de Meent ter hoogte van de markt zitten zeven zaken op een kluitje.
Volgens de ondernemers versterken de zaken elkaar juist. "Als je voor schoenen gaat winkelen, wil je dat alle winkels naast elkaar zitten", verweert restauranteigenaar Daniël de Blok van Hello Pasta zich.
Ook al is het buffelen om te overleven, de Rotterdamse horeca-ondernemers kijken optimistisch naar de toekomst. "Steeds de zaak vernieuwen is het recept", zegt Jaro Illings van café Van Zanten. "Ook een zonnetje zou heel veel schelen", zegt Stephanie van der Bijl van Penny Pean.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl