nieuws

Vergeten historische boomgaard opgeknapt

ROTTERDAM - De Hollandse Biesbosch krijgt deze zomer een nieuwe attractie. Een voor iedereen toegankelijke hoogstamboomgaard. Het is een cadeautje van Groei & Bloei, de club die bekend werd als Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.
De boomgaard was vroeger een soort fruittuin, die hoorde bij een al lang leegstaande boerderij. Maar de afgelopen dertig jaar werd er niet naar omgekeken en zo gebeurde het dat het een vergeten stukje natuur werd.

Wildernis

Vrijwilligers pakten de wildernis aan en schenken de hoogstamboomgaard eind mei aan het Nationaal Park De Biesbosch. "Deze oude fruitboomgaard zomaar laten verpieteren vonden we zonde, dus zijn we hem gaan redden", aldus Rob Dokman, penningmeester van de Dordtse afdeling van Groen & Bloei. "Ik spreek mensen die hier regelmatig komen en niet eens weten dat hier een boomgaard zit, zo onherkenbaar was het geworden."

Fruit

In de fruitboomgaard staan onder meer kersen-, appel- en perenbomen. Tussen augustus en september zal hier voor de bezoekers volop fruit te vinden zijn. "We willen ook een stukje educatie gaan geven bij de boomgaard, zodat kinderen kunnen leren van deze fruitbomen. En het fruit uit de bomen, mogen ze gewoon meenemen."
Eind mei dragen de vrijwilligers de boomgaard weer officieel over aan Nationaal Park de Biesbosch. De boomgaard wordt op 26 mei officieel geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl