nieuws

Kamer wil af van verplichte OV-aanbesteding

logo RET
logo RET
ROTTERDAM - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de verplichte aanbesteding van het gemeentelijk openbaar vervoer. PvdA, D66, GroenLinks, SP en PVV vinden dat de vier grote steden hun eigen gemeentelijke vervoersbedrijf moeten houden.
De PVV zegde donderdagavond steun toe aan het voorstel van de linkse oppositie om de verplichte aanbesteding in te trekken. Daardoor ontstond een Kamermeerderheid.

Keuzevrijheid

Als de wet wordt aangenomen, mogen Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht zelf bepalen hoe zij het openbaar vervoer willen organiseren. Ze mogen dan nog steeds kiezen voor een aabesteding, maar kunnen de concessies ook onderhands blijven gunnen aan de huidige stadsvervoerders, zoals de RET. Ook hoeven de steden hun vervoersbedrijven dan niet te verkopen.
Het Rotterdamse vervoersbedrijf heeft onlangs overigens de eerste aanbesteding, die van het busvervoer, binnengehaald. Tram en metro zijn nog niet aanbesteed.
Het kabinet-Rutte wilde het OV in de grote steden laten aanbesteden, omdat concurrentie tussen vervoersbedrijven de prijs omlaag zou kunnen brengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl