Sparta in play-offs nipt onderuit bij Willem II

ROTTERDAM - Sparta is de play-offs - met als inzet promotie naar de eredivisie - gestart met een nipte 2-1 nederlaag bij Willem II. De ploeg van trainer Michel Vonk kwam in Tilburg nog wel op voorsprong, maar kort voor rust sloeg de thuisploeg keihard toe.
Sparta begon goed op het door de hevige regenval moeilijk bespeelbare veld. Na een kwartier spelen kwamen de gasten met dank aan keeper David Meul op voorsprong. Een afstandsschot van Jaime Bruinier, die later geblesseerd uitviel, ging onder de sluitpost van de Brabanders door: 0-1.
De Rotterdammers bleven na de openingstreffer lang eenvoudig overeind. Alleen op een schot van Virgil Misidjan moest doelman Nico Pellatz in actie komen. Tegen het einde van de eerste helft ging het alsnog helemaal fout. Arjan Swinkels kopte uit een corner geheel vrijstaand de gelijkmaker binnen (1-1), waarna spits Donny de Groot een minuut later ook geen strobreed in de weg werd gelegd door de Sparta-defensie. Hij kopte een voorzet van Mitchell Pique achter Pellatz: 2-1.
In het restant van de eerste helft schoot alleen Marten de Roon nog een meter naast het vijandelijke doel. Nadat scheidsrechter Pol van Boekel had gefloten voor de rust, werd het op weg naar de kleedkamers nog wel even onvriendelijk.
In de tweede helft waren de kansen lang schaars. Sparta kwam zelden voor het doel van Meul, terwijl de thuisploeg ook weinig risico wilde nemen. Twintig minuten voor tijd kreeg De Groot toch een enorme mogelijkheid. Zijn inzet ging tot opluchting van Pellatz net naast.
Het duel leek volledig op slot te zitten, totdat Henk Dijkhuizen het publiek weer wakker schudde met een pegel van afstand op de lat. Even later had invaller Mario Bilate pech toen zijn inzet van de lijn werd gehaald door Ruud van der Rijt. Twee minuten punterde diezelfde Bilate net naast. In de slotminuut kreeg Willem II nog een grote kans, maar het schot van Jens Podevijn was te slap om Pellatz te verontrusten.
Zondag is de return in Rotterdam. De winnaar plaatst zich voor de derde ronde van de play-offs. De tegenstander is de winnaar van het treffen tussen FC Den Bosch en De Graafschap. Zij speelden in de heenwedstrijd met 0-0 gelijk.