nieuws

Boek over havenbaron Rijsdijk

ROTTERDAM - Voormalig havenondernemer Jan Rijsdijk wil terugkeren naar Rotterdam. Dat zei hij donderdag tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek. Rijsdijk zette de havenwereld in het verleden op zijn kop door als eerste schepen te lossen via drijvende kranen.

Rijsdijk wilde net als andere stuwadoors een kade huren in de Rotterdamse haven. Maar dat was niet mogelijk, waardoor hij niet op een gelijkwaardige manier de concurrentie aan kon gaan met bestaande laad- en losbedrijven. Daarom verzon hij een list: hij voer met drijvende kranen de haven binnen. Het bleek een geniale zet, want op deze manier kon hij schepen van alle kanten tegelijkertijd laden en lossen. Dat scheelde een hoop tijd en dus geld.
Maar dat zette ook kwaad bloed bij andere ondernemers. Volgens Jan Rijsdijk zelf volgde er vele pesterijen. Op een gegeven moment was hij het zo zat dat hij zijn bedrijf verkocht aan HES-Beheer. Met honderd miljoen gulden in de buidel vertrok hij naar België waar hij een landgoed kocht en zich in de kunst stortte.
Maar altijd bleef hij met weemoed terugdenken aan Rotterdam. Onlangs nam hij een schrijver in de hand om zijn kant van het verhaal op te tekenen. Dat verhaal is vanaf nu beschikbaar onder de naam Tegen de stroom in. Donderdag werd het boek in Rotterdam gepresenteerd op het schip de Ocean Diva. Verslaggever Erik Lemmers voer een rondje mee.
Foto: Jan Rijsdijk (links) en Bram Oosterwijk (schrijver van het boek).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl