nieuws

Koeman: “Succes van Feyenoord ook voor mij goed”

ROTTERDAM - Na het dramatische seizoen 2010/2011, waarin Feyenoord als tiende eindigde, richtte de Rotterdamse club zich in het inmiddels voorbije voetbalseizoen zonder financiële middelen weer op. Trainer Ronald Koeman over het onverwachte succes van Feyenoord en de nabije toekomst.
Met Koeman als nieuwe trainer, Martin van Geel als nieuwe technisch directeur en de van Manchester City gehuurde Zweedse spits John Guidetti verbaasde Feyenoord vriend en vijand door als tweede te eindigen in de competitie achter Ajax en zich te plaatsen voor de voorronde van de Champions League.
“De prestatie van dit seizoen is heel moeilijk te evenaren in het komende jaar, maar er zit wel heel veel tussen,” begint hij. “We willen vanaf nu om de bovenste plaatsen spelen. Als wij net geen kampioen kunnen worden, moeten we ons zeker op de plaatsen drie tot en met vijf richten. Het verval mag niet te groot meer worden, maar dat gebeurt ook niet denk ik.”
“Toch kunnen wij de sprong naar stabiliteit pas maken als we ons echt kunnen versterken. We hebben een jeugdig elftal, een ‘type Dirk Kuyt’ zou in deze selectie niet misstaan. Dat bevordert ook de ontwikkeling van jonge spelers. Als je de groep bij elkaar kunt houden, ga je structureel wat meer mee doen,” denkt Koeman.
“Door de beperkte financiële mogelijkheden kijken we nu nog naar jonge spelers die wij kunnen huren. Martin van Geel heeft contacten bij Manchester City en andere grote clubs. Ik kijk ook rond. Als je zelf op hoog niveau hebt gespeeld is dat wel een binnenkomer, al beslist een speler zelf waar hij speelt.”
Koeman geniet van de nieuwe status van de stadionclub. “Spelers komen wel weer graag naar Feyenoord. We hebben echt wat gepresteerd en spelen voorronde Champions League. Deze club is echt heel groot, met een groot stadion. Feyenoord is interessant voor spelers. Dat zie je wel.”
Voor Koeman kwam het succes van Feyenoord na mindere avonturen bij het Spaanse Valencia en AZ ook als geroepen. “Ik had dit wel nodig, al heb ik veel prijzen op mijn cv staan. Maar zeker na AZ ontstond toch het beeld dat ik, net als Ruud Gullit en Marco van Basten, geen trainer was. Nu roepen ze ineens dat je de trainer van het jaar bent. Het succes van Feyenoord is voor mij ook goed.”
De Zaandammer verlengde zijn contract bij de Rotterdammers in januari met één jaar. “Of ik nog langer blijf weet ik niet. Dat moeten beide partijen daarna weer bekijken. Ik ben ook wel gestopt met het plannen van mijn carrière. Zeker voor een trainer is een loopbaan heel moeilijk te plannen. Als vandaag de zon schijnt, kan het morgen weer heel donker zijn. Het is niet slecht om dat van jaar tot jaar te bekijken.”
Feyenoord moet in het nieuwe seizoen vroeg pieken in de voorronde van de Champions League om de groepsfase te bereiken. “Een mooi avontuur. We hadden niet verwacht dit te bereiken. Het was niet onze doelstelling. Het is genieten, maar we moeten wel proberen om verder te komen. Mijn ervaring leert dat niets onmogelijk is. Dit elftal heeft grote stappen gemaakt. Het is een team geworden met de uitstraling van: kom op, we gaan er voor.”
Koeman eist dat zijn spelers er staan als Feyenoord weer in het miljoenenbal mag acteren. “Ik ben een winnaar, al van kleins af aan. Dat is wel een kwaliteit. Dat probeer ik over te brengen op deze groep. We hebben kunnen genieten van het succes van dit jaar, maar over vijf weken begint het nieuwe seizoen weer. Ze moeten het op kunnen brengen er dan weer voor te gaan. Anders hebben ze echt een probleem met mij, want ik kan dat wel.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl