nieuws

Gemeente redt FC Dordrecht

ROTTERDAM - FC Dordrecht is door burgemeester en wethouders van Dordt gered van een acuut faillissement met een bedrag van 390 duizend euro. De gemeente staat zelfs garant tot een bedrag van negen ton. Dat werd dinsdagavond duidelijk.
De gemeenteraad van Dordrecht schrok zich lam en stelde kritische vragen hoe zoiets mogelijk is, zonder toestemming van de Raad. Vorige week werd al duidelijk, dat B&W de gemeente Dordrecht bij de KNVB garant had gesteld voor zo'n drie ton. Zo wordt voorkomen dat de club door z'n schuldenlast z'n licentie kwijtraakt.
De licentie, om betaald voetbal te spelen, kan door de voetbalbond worden ingetrokken, als de club er niet binnen een jaar in slaagt om z'n financiën op orde te krijgen. De situatie bij de club bleek zo ernstig te zijn, dat de garantiestelling meteen werd aangesproken. Over de hoogte van het bedrag werd de Raad dinsdagavond vertrouwelijk geïnformeerd.
In de wandelgangen van het Stadskantoor circuleerde al snel het bedrag van 390 duizend euro. Wethouder Sleeking (Beter voor Dordt) wil dat bevestigen noch ontkennen: "We hebben ons garant gesteld, om te voorkomen dat de club omvalt. Dan zien we niets terug van een eerdere lening en vorderingen en bovendien is FC Dordrecht belangrijk voor de stad."
Oppositieleider Jan Lagendijk (PvdA) is dat laatste met hem eens, maar hekelt de gang van zaken: "Zo'n gevoelig politiek onderwerp moet je met de gemeenteraad bespreken. Dit is geen garantiestelling, maar een premie. Dat zou nog bespreekbaar zijn geweest voor ons, omdat we dan konden meepraten over wat FC Dordrecht hiervoor terug doet."
Lagendijk denkt aan maatschappelijke 'terugbetaling' in de vorm van bijvoorbeeld ondersteuning van sportclubs, onderwijs en jeugdactiviteiten. "Maar dat wil FC Dordrecht best doen, dat is geen discussiepunt", zo verzekert Sleeking; "We moesten gewoon snel handelen, om te voorkomen dat de club omvalt. En als B&W mogen we zo'n garantiestelling zelf afgeven."
Arjen Hoogerduijn (SGP/Christen Unie) bestrijdt dat laatste: "De garantiestelling, waar het college van B&W zich op beroept is hierop helemaal niet van toepassing. De gemeenteraad is ten onrechte buitenspel gezet." Een meerderheid van de Dordtse Raad uitte kritiek en bedenkingen. "De procedure verdient niet de schoonheidsprijs", erkent Sleeking.
Grote afwezige bij het debat was financieel wethouder Bert van de Burgt (CDA). Die zou de raad vertrouwelijk gemeld hebben dat de gemeente geen risico loopt om tonnen gemeenschapsgeld te verliezen. "Ik was daar niet bij, dus ik weet niet wat er precies gezegd is", hield Sleeking zich op de vlakte. De Dordtse gemeenteraad zet het debat voort op 19 juni.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl