nieuws

Opnieuw bacterie in Maasstad Ziekenhuis

ROTTERDAM - Bij twaalf patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is opnieuw een bacterie ontdekt. Het gaat om een variant van de VRE-bacterie, die bij verzwakte patiënten infecties kan veroorzaken. Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maken volgende week bekend welke soort bacterie er precies is gevonden.

De VRE-bacterie werd in april ontdekt. De bacterie kan schadelijk zijn voor mensen me een verminderde afweer of een ernstige ziekte. Bij gezonde mensen kan de bacterie geen kwaad. Het ziekenhuis heeft ruim 450 oud-patiënten opgeroepen en hoopt er zo achter te komen of er nog meer mensen besmet zijn geraakt.

De Klebsiella-Gate

Vorig jaar kampte het ziekenhuis lange tijd met de multiresistente Klebsiella-bacterie. Die uitbraak werd toen in mei ontdekt, maar de bacterie was al maanden in het ziekenhuis aanwezig. Het Maasstad wist ervan, maar greep pas later in. Pas in juli 2011 was de uitbraak onder controle. Meer dan 100 patiënten raakten besmet. Daarvan overleden er 28. Bij drie van hen was de bacterie vermoedelijk de doodsoorzaak.
Donderdag was er in de Tweede Kamer het debat over de Klebsiella-uitbraak van vorig jaar. Kamerleden vroegen daarin om oud-bestuurders aansprakelijk te stellen of bonussen terug te halen, maar minister Schippers is daar naar eigen zeggen niet toe bevoegd. Zij kan ook niet voorkomen dat de oude topman van het Maasstad Ziekenhuis weer aan de slag is in Friesland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl