nieuws

Rotterdam helpt bij opleidingskeuze

HugodeJonge
HugodeJonge
ROTTERDAM - Twee ROC's op Rotterdam-Zuid gaan leerlingen helpen bij hun opleidingskeuze als zij kiezen voor een opleiding met weinig toekomstperspectief. Wethouder De Jonge van Onderwijs wil met deze proef voorkomen dat jongeren worden opgeleid voor banen die er niet zijn.

Ook wordt het aantal plaatsen voor zogeheten pretopleidingen verminderd. Dat zijn opleidingen waar veel jongeren op inschrijven, maar waar bijna geen werk in te vinden is. De opleidingscentra gaan vooral opleidingen in de zorg, haven en techniek aanbieden, want daar is in Rotterdam veel vraag naar.

Nagelstyliste
"Het is misschien wel leuk om nagelstyliste te worden, maar daar zijn er op een gegeven moment ook wel genoeg van. Ook in de welzijnshoek weten we dat er de komende tijd minder werk te vinden is. Dan kunnen we beter tegen leerlingen zeggen wat de consequentie van hun beroepskeuze is en een alternatief aanbieden waarbij ze vrijwel zijn verzekerd van een baan na hun opleiding'', licht De Jonge toe.
De proef is deel van een plan om het aantal vroegtijdig schoolverlaters terug te dringen. Dat aantal blijft nu steken op jaarlijks 2600 jongeren. De wethouder wil een jaarlijkse daling van 10 procent.
Afbeelding: Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl