nieuws

Stoomspektakel begint in Dordrecht

ROTTERDAM - Het grootste stoomevenement op het vaste land van Europa gaat vrijdag van start in Dordrecht. ‘Dordt in Stoom’ is een spektakel met stoomtreinen, -walsen en -schepen.
Vrijwel alle stoomschepen die in Nederland kunnen varen, verzamelen zich vrijdag in de Wolwevershaven en bij het Groothoofd. ‘s Avonds is er een vlootschouw, waarbij de stoomschepen zich presenteren aan het publiek. Dit weekend verzorgen stoomschepen rondvaarten op de rivieren rond Dordrecht. Er worden 250.000 bezoekers verwacht.
Vanuit Rotterdam vertrekken de deelnemers even na negen uur ‘s ochtends richting Dordt. Twee sleepboten slepen de schepen van het Havenmuseum uit de Rotterdamse Leuvehaven in zo’n vier en een half uur naar de Merwedekade in Dordrecht. De tocht is live via de webcam te volgen.
Bij het Havenmuseum aan de Leuvehaven zijn de medewerkers al een paar dagen bezig om de stoomslepers Dockyard V en Dockyard IX, De Volharding 1 en de Graanelevator op te stoken, om voor de elfde keer het festival op te luisteren.
“Dit is het leukste stoomevenement van Europa, omdat dit het enige is waar stoom via de weg, de rails en het water gecombineerd wordt”, vertelt opzichter Pim Jansen van het Havenmuseum. “Dat trekt hele bijzondere objecten. Er hangt een leuke sfeer en het is een feest van herkenning voor mensen met min of meer dezelfde afwijking.”
Kijk voor het hele programma op www.Dordtinstoom.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl