nieuws

Scouting bezorgd over huurverhoging

scouting
scouting
ROTTERDAM - Scouting Rotterdam maakt zich grote zorgen over de huurverhoging die de clubs te wachten staat. De gemeente Rotterdam wil de huur van al haar maatschappelijk vastgoed kostendekkend maken. De tijd dat clubs en verenigingen voor een prikkie konden huren, is voorbij.
Maar voor bijvoorbeeld scouting Hoogvliet betekent het dat de huur 15 keer zo hoog wordt. En dat zou het einde betekenen voor de club.
"We kregen bericht dat de kostendekkende huurprijs van ons gebouw tussen de zeven- en achtduizend euro ligt", zegt Henk Visser van Scouting Hoogvliet. "Dat zou de doodsteek zijn voor onze club. We zouden de contributie dan met meer dan honderd procent moeten verhogen. Dan haken mensen af."
Stefan Visser van het Steunpunt Scouting Rotterdam herkent het probleem."Alle 36 scoutingverenigingen in Rotterdam krijgen met een huurverhoging te maken. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de huur zal worden. Dat geeft veel onrust."
Het is aan de deelgemeenten om de nieuwe huurprijs te bepalen. De deelgemeente Hoogvliet besloot om clubs en verenigingen op de hoogte te stellen van wat hun pand in werkelijkheid kost. "Natuurlijk is dat schrikken voor de huurders", zegt Ingeborg Hoogveld, bestuurder bij de deelgemeente Hoogvliet. "Het is ook niet gezegd dat we deze prijs uiteindelijk zullen vragen. Maar we willen wel dat iedereen zich realiseert om hoeveel geld het gaat. En dat we samen op zoek gaan naar mogelijke inkomsten."
Op zoek naar geld
Verenigingen moeten dus op zoek naar sponsors, of meer leden die contributie kunnen betalen. Scouting Hoogvliet verhuurt het clubgebouw bijvoorbeeld aan een groenbedrijf. "Van maandag tot vrijdag staat het gebouw leeg", zegt Henk Visser. "Bovendien zorgt het groenbedrijf voor het onderhoud aan het groen op het terrein. Ook dat scheelt ons weer kosten."
Stefan de Visser van het Steunpunt Scouting denkt dat clubs best op zoek kunnen gaan naar manieren om aan geld te komen. "Maar de mogelijkheden zijn beperkt. Het is crisis en veel bedrijven houden de hand op de knip. Onderverhuren is een optie. Maar het is de vraag of een onderhuurder nog geïnteresseerd is wanneer de prijs met duizenden euro's stijgt."
De nieuwe huurprijzen worden volgend jaar definitief vastgesteld en gaan dan in per 1 januari 2014.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl