nieuws

Wat is die sterke geur 's avonds?

De lente is begonnen
De lente is begonnen
ROTTERDAM - Henk uit Vlaardingen:Met het mooie weer van de afgelopen tijd rook ik altijd in de avond zo'n sterke geur. Volgens mij is die anders dan 's ochtends of overdag. Maar wat is het en hoe komt het?
Antwoord van de bieb:
Gedurende de dag hopen zich allerlei schadelijke stoffen op in de atmosfeer, o.a. afkomstig van verkeer, industrie en stofdeeltje van het aardoppervlak. Zeker op warme en/of windstille dagen zal de hoeveelheid vuiligheid in de atmosfeer gedurende de dag sterk oplopen, om ‘s avonds op het hoogste niveau te komen. Bovendien neemt ‘s avonds vaak de wind af, waardoor het vuil nog meer blijft hangen op dezelfde plek. Omdat ‘s nachts de hoeveelheid verkeer afneemt en de zon weg is (waardoor de thermiek wegvalt en het stof kan neerdalen), zal de lucht over het algemeen schoner worden. Als je dan ‘s ochtends gaat wandelen dan kan de lucht zelfs merkbaar schoner zijn, bijvoorbeeld doordat het helderder is of door een aangenamere geur van de lucht.
Overigens zijn er ook factoren waardoor dit verhaal niet meer opgaat, bijvoorbeeld als de wind ‘s ochtends uit een minder gunstige richting komt dan ‘s avonds of de wind juist ‘s avonds gaat aantrekken. Of een verfrissende bui na een warme zomerse dag…
Je zou ook eens naar wat meetgegevens van het RIVM kunnen kijken, die houden de luchtkwaliteit constant in de gaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl