nieuws

Rozenburg wil deelgemeente blijven

ROTTERDAM - Rozenburg moet een deelgemeente blijven. Dat vindt bijna 95 procent van de inwoners die hebben meegedaan aan de volksraadpleging van de afgelopen weken.
Zo'n veertig procent van de stemgerechtigden vulde het stembiljet in. Maar een hele kleine minderheid vindt dat Rozenburg het beste helemaal kan opgaan in Rotterdam. Deelraadsvoorzitter Paméla Blok: "De uitslag is op zich niet verrassend, maar het is wel een duidelijk signaal. We gaan dit resultaat nu doorsturen naar de gemeenteraad van Rotterdam".
Ongeveer tienduizend inwoners was gevraagd of zij willen dat de deelgemeente Rozenburg blijft bestaan. 40 procent daarvan heeft een antwoordkaart ingevuld.
Rozenburg is sinds 2010 een deelgemeente van Rotterdam. Daarvoor was het een zelfstandige gemeente. In de Tweede Kamer ligt een voorstel om deelgemeentes als bestuurslaag op te heffen. Dit voorstel is na de val van het kabinet niet controversieel verklaard en kan dus gewoon behandeld worden. Een meerderheid lijkt voor te zijn.
Dit zou betekenen dat Rozenburg volledig onder Rotterdam gaat vallen. De politiek in Rozenburg is tegen: die wil haar deelgemeentelijke autonomie behouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl