nieuws

Was er voor de oorlog al toiletpapier?

toiletten
toiletten
ROTTERDAM - Mevrouw Hameeteman uit Vlaardingen:Ik zat met mijn zus te praten over de toestand in Griekenland, dat ze daar ook geen toiletpapier meer hadden. Toen zei zij weet jij nog van tijdens de oorlog hoe dat ging? Dan scheurden we velletjes en daar reigden we een touwtje doorheen. Dat touwtje hingen we op en dan scheurde je die papiertjes eraf. Maar mijn vraag is, hoe ging dat voor de oorlog?
Antwoord van de bieb:
Ja!
Het eerste gebruik van toilet papier was aan het keizerlijk hof van China in de 14e eeuw en uitsluitend voorbehouden aan de keizer. Wereldwijd gebruikte men alles wat voorhanden was om het achterwerk te reinigen: bladeren, krantenpapier...
In 1857 werd het eerste moderne toiletpapier uitgevonden door de Amerikaanse zakenman Joseph Gayetti. Er werd nog niet veel gebruik van gemaakt, mede door de hoge prijs van 50 dollarcent voor 500 losse velletjes. Men poetste zijn billen nog steeds liever met een oude krant of met het papier uit catalogussen. Irvin en Clarence Scott van de Scott Paper Company in Philadelphia kwamen in 1890 op het idee om de losse velletjes om een rol te wikkelen. De rollen konden gemakkelijk op het toilet worden opgehangen. In tegenstelling tot het idee van Joseph Gayetti, werden deze rollen voor een redelijkere prijs verkocht en steeds meer mensen raakten gewend aan het papier. Toch bleef de behoefte aan wc-papier beperkt. Pas toen de eerste rioleringen binnenshuis verschenen, steeg de belangstelling en werd men steeds hygiënischer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl