nieuws

Een ongewoon gewoon gezin in Oekraïne

ROTTERDAM - Ver van alle voetbalperikelen in Charkov, staat driehonderd kilometer verder een opvanghuis voor straatkinderen. Het is een gezin met twee kinderen, dat acht straatkinderen heeft geadopteerd. 'Het moeilijkste is de kinderen hun verleden te laten vergeten'.
De Stichting Breath uit Capelle aan den IJssel heeft het huis vlakbij Donetsk opgezet. Het pand werd in 2010 volledig gerenoveerd en groot genoeg gemaakt. Rondom is een ruime tuin, waar het in de schaduw prettiger toeven is dan in de brandende zon. In het binnenland van Oekraïne is het ver boven de dertig graden.

Veiligheid

De kinderen zijn naast het huis aan het voetballen of spelen in de zandbak. Ze zijn tussen de twee en negen jaar oud en kunnen tot hun achttiende in het opvanghuis blijven. De meesten hebben geen ouders meer of zijn van huis weggelopen. De vader en moeder van het gezin proberen dan ook vooral veiligheid te bieden. Moeder Irina Kolosova: 'De kinderen hoeven hier niet meer bang te zijn om pijn te worden gedaan'.
De overheid keert per kind een bedrag uit aan het opvanggezin, maar dat is niet voldoende om alle kinderen goed te kunnen onderhouden. De Stichting Breath zorgt daarom voor de extra financiële middelen. In Oost-Europa heeft de stichting in totaal twaalf soortgelijke opvangplekken voor straatkinderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl