Nederland uitgeschakeld op het EK

Ron Vlaar
Ron Vlaar
ROTTERDAM - Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het EK. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk verloor de laatste groepswedstrijd van Portugal. Tegen de Portugezen ging Oranje, met Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar in de basis, met 2-1 onderuit. Door de nederlaag eindigt Nederland puntloos onderaan in poule B.
Nederland begon goed aan het duel en nam direct het heft in handen. Dit resulteerde na ruim tien minuten in de openingstreffer. Rafael van der Vaart, die de voorkeur kreeg boven Mark van Bommel, werd aangespeeld en had één aanname nodig om de bal vervolgens in de linkerhoek te krullen: 1-0.
Nadat Oranje op voorsprong was gekomen begon het de grip op de wedstrijd kwijt te raken. Portugal werd gevaarlijker en was onder andere via Hélder Postiga en Cristiano Ronaldo een aantal keren dicht bij de gelijkmaker. Deze kwam er uiteindelijk een kwartier voor rust van de voet van Ronaldo.
De tweede helft werd begonnen met de opdracht om minimaal twee doelpunten te maken, maar het zat er geen moment meer in voor Nederland. Het waren de Portugezen die het betere van het spel hadden en het meeste gevaar stichtten. Met ongeveer 74 minuten op de klok besliste Ronaldo de wedstrijd in het voordeel van zijn land: 2-1.
Oranje mag in poule B samen met Denemarken, dat met 2-1 van Duitsland verloor, de koffers pakken. De Duitsers besluiten de groepsfase als koploper met negen punten uit drie gespeelde wedstrijden. Portugal eindigt als tweede met zes punten.