nieuws

Rotterdamse wil milieuramp Nigeria aan de kaak stellen

ROTTERDAM - De Rotterdamse Jet Baan wil de gevolgen van de oliewinning door Shell in Nigeria aan de kaak stellen. Ze neemt daarom deel aan een wedstrijd van Milieudefensie. De missie van de deelnemers is zo veel mogelijk aandacht genereren voor de vervuiling die het gevolg is van de oliewinning door het Brits-Nederlandse bedrijf.
Milieudefensie en het VARA-radioprogramma Vroege Vogels willen met de actie meer bewustzijn creëren over de schadelijke gevolgen van de oliewinning in de Nigerdelta. Aan de wedstrijd doen nu nog tien mensen mee. Uiteindelijk gaan drie van hen naar Nigeria om de verontreiniging met eigen ogen te zien en er verslag van te doen.
Opruimen duurt tientallen jaren
Onder meer de Verenigde Naties en Amnesty International hebben diverse kritische rapporten gepubliceerd over de vervuiling die de oliewinning veroorzaakt.
Zo heeft ruim een halve eeuw oliewinning door Shell en andere oliebedrijven in de regio Ogoniland een gebied van circa 1000 vierkante kilometer ernstig vervuild, constateerde een VN-onderzoek vorig jaar. De opruimwerkzaamheden zullen naar verwachting tientallen jaren gaan duren.

Sabotage

Shell heeft voor een aantal olielekken verantwoordelijkheid erkend en heeft ook al eerder toegezegd te willen bijdragen aan de sanering. Milieudefensie wil het bedrijf met de campagne ‘Worse than bad’ onder druk blijven zetten om snel actie te ondernemen.
Niet alleen de activiteiten van Shell, maar ook diefstal en sabotage door lokale groepen dragen bij aan de vervuiling. Milieudefensie pleit ervoor dat Shell een plan opstelt om de olieleidingen beter te beveiligen. Verder vindt de organisatie dat gedupeerde boeren en vissers gecompenseerd moeten worden en dat Shell moet stoppen met het affakkelen van gas dat vrijkomt bij de olieboringen, omdat dit de gezondheid van de bevolking en het milieu aantast.
Foto: Jet Baan (via Facebook)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl