nieuws

Bos tegen Bos: ongelijke strijd op Rozenburgse landtong

ROTTERDAM - Oud-schaatser Jan Bos die zijn broer Theo, professioneel wielrenner, verslaat op de fiets. Het lijkt nogal onwaarschijnlijk, maar op de nieuwe supersonische ligfiets van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam zou het hem dinsdag op de Rozenburgse landtong weinig moeite moeten kosten.
De broers presenteren op verzoek van de studenten die hem hebben gemaakt de VeloX2, een geheel gestroomlijnde superfiets. Hoewel wielrenner Theo natuurlijk betere papieren heeft, zal hij volgens de studenten geen schijn van kans maken tegen Jan. Die zit namelijk in de Velox2, terwijl Theo het met een ‘gewone’ racefiets moet doen op de kaarsrechte weg van vijf kilometer.

Recordpoging

De presentatie in het havengebied is een voorproefje op het echte doel: een wereldrecord. Om dat te bereiken moet de fiets 133 kilometer per uur gaan. Met de eerste versie van de Velox (zie foto) grepen de makers nog net naast de titel: ze behaalden een snelheid van (afgerond) 130 kilometer per uur. Dat was overigens wel genoeg voor een Nederlands- en Europees record.
Het team gaat eind juni in Duitsland proberen het werelduurrecord (nu nog 91,6 kilometer) te verbeteren. In september gaan ze in de Verenigde Staten een aanval doen op het bovengenoemde sprintrecord.
In Wakker@Rijnmond dinsdag een gesprek met teamleider Paul Denissen
Foto: de eerste versie van de Velox (brond: website TU Delft)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl