nieuws

Oorzaak brand Vodafone blijft onbekend

ROTTERDAM - De oorzaak van de brand die het netwerk van Vodafone in Zuid-Holland in april plat legde blijft onbekend. Dat concluderen de Rotterdamse brandweer en de politie na uitgebreid onderzoek. De brand op 4 april had een dusdanig verwoestende uitwerking dat de oorzaak niet kon worden achterhaald.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waaronder de brandweer valt, concludeert na het onderzoek wel dat door de gebruikers van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Cairostraat in de Spaanse Polder in Rotterdam onvoldoende was nagedacht over de gevolgen van een eventuele brand. De bedrijven voldeden aan de wettelijke eisen, maar hadden geen maatregelen genomen om te voorkomen dat het vuur kon overslaan.
Ook was de bluswatervoorziening in de Spaanse Polder niet optimaal, waardoor de hulp van de brandweer werd vertraagd.
Dakconstructie
De brand ontstond op maandagmorgen 4 april even na vijf uur in het pand van Geo Marine Survey Systems aan de Cairostraat in Rotterdam. Het vuur greep snel om zich heen. Via de dakconstructie verspreidde de brand zich door het gebouw en sloeg het vuur over naar het pand van Vodafone. Op dat moment pas werd de brand via een brandmelder doorgegeven aan een alarmcentrale.
De situatie ter plaatse was door de brand zo gevaarlijk dat de brandweer het gebouw niet meer kon redden. Wel kon worden voorkomen dat de brand oversloeg.
Netwerk
Door de brand ging het netwerk van Vodafone in Zuid-Holland dagen plat. Het duurde enkele weken voordat het weer optimaal functioneerde. Vodafone compenseerde de klanten door hen in mei een paar dagen gratis te laten bellen. Vodafone zegt lessen te trekken uit de brand en het onderzoek van de brandweer en de politie.
Niet ingebroken
Het is onbekend wat de oorzaak van de brand is geweest. De brandweer heeft door de verwoestende uitwerking van het vuur de aanleiding niet kunnen achterhalen. Voor politie en brandweer staat wel vast dat er niet was ingebroken. Ook zijn er geen bewijzen voor brandstichting gevonden.
De dagen voor de brand waren er werkzaamheden aan het dak geweest. Ook deze hebben de brand niet veroorzaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl