nieuws

Rotterdamse markten op de schop

Markt
Markt
ROTTERDAM - Het aanbod van producten op de Rotterdamse markten moet veelzijdiger. Nu worden de markten teveel gedomineerd door groente, fruit en textielkramen. Dit vindt wethouder Karakus van Rotterdam. Zijn voorstel is om tien procent van kramen die vrijkomen, toe te wijzen aan vernieuwende en creatieve ondernemers.

Het aantal klanten op de markten in Rotterdam loopt al een tijd terug en ook besteden de bezoekers minder geld dan vroeger. Wethouder Karakus heeft daarom een plan gemaakt met acht voorstellen om de markten te veranderen: "Als we zo doorgaan heeft de markt geen toekomst".
Rotterdam wacht volgens de wethouder al ruim anderhalf jaar op voorstellen van de marktkooplui zelf, maar die blijven uit. Daarom neemt de gemeente nu het heft in handen. Volgens Karakus neemt de kwaliteit van de producten op de markten af en moet er veel meer variatie komen in het aanbod. Marktkooplui met nieuwe producten moeten daarom voorrang krijgen.

Verzelfstandiging

Een ander voorstel is om de markten te verzelfstandigen. Marktkooplui worden dan zelf verantwoordelijk voor het organiseren en schoonhouden van de markt. Wethouder Karakus denkt aan een soort bedrijf waarin marktkooplui en de bracheverenigingen vertegenwoordigd zijn.

Minder markten

Rotterdam kent nu 13 markten, verdeeld over de deelgemeenten. Een optie is ook om dit aantal te verminderen of weer themamarkten in het leven te roepen. Ook aan het verlengen van de openingstijden van de markt wordt gedacht.
Binnenkort gaat de gemeente met de kraamhouders in overleg. Aan het eind van het jaar moet het toekomstplan voor de Rotterdamse markten klaar zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl