nieuws

'God-deeltje' zo goed als zeker gevonden

ROTTERDAM - 'Het sluitstuk van de deeltjes-theorie.' Dat zegt Spijkenisser Daan van Eijk over de vondst van een elementair deeltje, dat vrijwel zeker de lang gezochte Higgs-Boson is, het ontbrekende puzzelstuk in de natuuur.
Van Eijk werkte met dezelfde deeltjesversneller, die door een groep internationele wetenschappers is gebruikt bij de zoektocht naar het God-deeltje'.

'Sterk en solide voorlopig resultaat'

De vondst werd woensdagochtend bekendgemaakt. ,,Het is een voorlopig resultaat, maar we denken dat het sterk en solide is'', zei natuurkundige Joe Incandela op een persconferentie in Genève. Hij verwacht het binnen enkele maanden zeker te weten.
Natuurkundigen hebben de afgelopen jaren deeltjes op elkaar laten botsen in de grote deeltjesversneller LHC bij Genève. Dat moest het Higgs-boson onthullen. De wetenschappers hadden eerder wel uitgerekend dat het boson moet bestaan, maar het deeltje bleef tot op heden spoorloos.

Higgs-bosonen bepalen alles om ons heen

Het boson zorgt ervoor dat alle andere deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het Higgs-boson is zo belangrijk, dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl