nieuws

Rotterdam gaat door met stadsinitiatief

ROTTERDAM - Ondanks veel kritiek vanuit de gemeenteraad gaat Rotterdam door met het stadsinitiatief. Volgend jaar is drie miljoen euro beschikbaar voor één of meerdere originele ideeën voor de stad. Dit jaar konden Rotterdammers voor het eerst kiezen uit vijf geselecteerde initiatieven.
De Luchtsingel, een houten loopbrug tussen het centraal station en de hofpleinbogen, won de verkiezing. Het eerste gedeelte van de Luchtsingel is zichtbaar bij het Hofplein.

Kritiek

Onder meer de PvdA en het CDA hadden forse kritiek, met name op het aantal uitgebrachte stemmen. De partijen vinden de opkomst van 7,5 procent te laag. Daarnaast waren de ingebrachte ideeën niet creatief genoeg, zo vonden de coalitiepartijen.

Winner takes all

Vanaf volgend jaar wordt het mogelijk dat er meerdere winnaars zijn. Dit jaar maakte slechts één idee aanspraak op het beschikbare budget van vier miljoen euro. Daarnaast wordt het mogelijkheid om blanco te stemmen. Zo kan duidelijk worden welke Rotterdammers geen van de ideeën zien zitten.
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat tachtig procent van de stemmers positief tegenover het stadsinitiatief staat. Volgend jaar wil wethouder Louwes de communicatie verbeteren zodat Rotterdammers beter worden geïnformeerd over het stadsinitiatief.
Foto: De Luchtsingel was het eerste winnende stadsinitiatief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl