nieuws

Kamer: Afghaanse vader Giessenlanden moet weg

ROTTERDAM - De Afghaanse vluchteling Mohammed Rafiq Naibzay uit Hoogblokland moet definitief het land uit, vindt de Tweede Kamer. Een motie om nader onderzoek in te stellen naar voormalige Afghaanse militairen alvorens ze eventueel worden uitgezet, werd in de nacht van donderdag op vrijdag door de kamerleden verworpen.
Naibzay heeft een zogeheten 1F-status, omdat hij ooit bij de Afghaanse veiligheidsdienst heeft gewerkt. Daardoor bestempelt Nederland hem als oorlogsmisdadiger en moet hij zelf zijn onschuld bewijzen, wat hij niet kan.
In de moties werd het kabinet onder meer opgeroepen om een commissie van wijzen in te stellen om de groep Afghanen met een 1F-status individueel te beoordelen. Maar die moties van D66 en SP haalden het dus niet.
Veertig gemeenten, waaronder Giessenlanden waartoe Hoogblokland behoort, verzetten zich tegen de manier waarop onder meer minister Leers de kwestie heeft beoordeeld.
Het is nog onduidelijk hoe Naibzay hier mag blijven. Burgemeester Els Boot van Giessenlanden verwacht dat een volgend kabinet een beslissing neemt. De vrouw en kinderen van Naibzay mogen wel in Nederland blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl