nieuws

DCMR: ‘Zeven risicobedrijven in Rijnmond blijven achter’

ROTTERDAM - Zeven risicobedrijven uit de Rijnmond hebben vorig jaar overtredingen begaan die nog steeds niet zijn verholpen. Dat heeft de milieudienst DCMR bekend gemaakt. Bij een aantal bedrijven zijn hiervoor dwangsommen opgelegd. Een deel van de overtredingen is overigens al door de bedrijven opgelost.
De zeven bedrijven komen voor op een lijst met zogenaamde BRZO-bedrijven (Besluit Risico’s Zware Ongevallen) waar bedrijven op staan die omgaan met gevaarlijke stoffen. Uit een onderzoek van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport is gebleken dat 60% van de gecontroleerde bedrijven zich niet aan de regels heeft gehouden. Eenzelfde beeld komt naar voren als naar de bedrijven in de Rijnmond wordt gekeken.
Hardleers
De landelijke rapportage is voor het eerst opgesteld op verzoek van het GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren naar aanleiding van de ramp bij Chemie-Pak in Moerdijk begin vorig jaar. Hoewel de meeste bedrijven de geconstateerde problemen oplossen als ze er door de overheid op worden gewezen, blijken sommige bedrijven toch hardleers.
Schokkend
Van Tongeren noemt de laatste cijfers ‘schokkend’; “Stel je voor dat 60% van de auto’s in Nederland zonder APK zou rondrijden, dan is het land te klein. Deze bedrijven krijgen kans op kans en zoeken blijkbaar constant de grenzen op. Vervolgens strijken zij de winsten op en laten ze de bevolking zitten met de risico’s.”
Three strikes out
GroenLinks Rotterdam pleit vandaag voor de maatregel dat de DCMR na drie zware overtredingen overgaat tot sluiting van een bedrijf. Eerder werd dit al door dezelfde partij in de Tweede Kamer voorgesteld, maar deze motie kreeg geen meerderheid.
Overzicht overtredingen 2011
Bedrijf
Plaats
Overtredingen
BertschiRotterdam-Botlek15CerexagriRotterdam-Vondelingenplaat2Maastank Rotterdam-Botlek11North Sea Group/NSPSchiedam1OdfjellRotterdam-Botlek16Organik KimyaRotterdam-Botlek10Veembedrijf De RijkeRotterdam-Botlek30

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl