nieuws

'De minister houdt geen rekening met de weidevogels'

ROTTERDAM - "We willen geen autootje pesten, wij vragen aandacht voor de leefbaarheid", aldus Toine Cooijmans, woordvoerder van Natuurmonumenten. Deze organisatie heeft afgelopen week bezwaar ingediend tegen een voorgenomen snelheidsverhoging op de A20 tussen Vlaardingen en Maassluis.
Het plan is om daar ’s avonds en ‘s nachts de maximale snelheid te verhogen van 120 naar 130 kilometer per uur. Cooijmans: "De A20 gaat dwars door veenlandschap, polders en natuurgebieden. Daar is al veel geluidsoverlast en die neemt dan alleen maar toe."
Volgens de natuurorganisatie is minister Schultz van Haegen vergeten de invloed van de snelheidsverhoging op weidevogels mee te nemen. "Neem nou de grutto dat is één van de meest kwetsbare en karakteristieke weidevogels van ons land. En die is heel gevoelig voor verstoring. Door de verhoging van de maximumsnelheid verschuift de verstoringszone en wordt het leefgebied van die toch al bedreigde weidevogel kleiner. Dat had goed onderzocht moeten worden."

'De natuur steeds verder onder druk'

Op de vraag of het echt zoveel uitmaakt, een maximumsnelheid van 120 of 130 kilometer per uur, antwoordt Cooimans. "Er wordt telkens weer een klein stukje van de natuur in Midden- Delfland weggenomen. Denk aan de A4, de dreiging van de Blankenburgtunnel. Zo komt de natuur en de leefbaarheid steeds verder onder druk."
Natuurmonumenten heeft, naar eigen zeggen, niets tegen het vergroten van de bereikbaarheid, maar benadrukt dat de leefbaarheid niet vergeten moet worden. Cooijmans: "Straks kun je overal gemakkelijk komen, maar is het dan nog wel fijn om daar te leven?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl