nieuws

Hoofdpijndossier: De Nieuwe Oogst

ROTTERDAM - De Nieuwe Oogst (NO), het cultuurcentrum voor urban music in de Maassilo gaat definitief dicht. Woensdag heeft het bestuur laten weten dat schulden en tegenvallende bezoekersaantallen de oorzaak zijn.
Het podium voor urban muziek en talentontwikkeling in Rotterdam-Zuid is nog geen jaar open geweest.
De Rotterdamse Raad voor de Kunst en Cultuur (RKCC) gaf in april het advies om geen subsidie meer aan NO te geven. In het rapport stelt de Raad dat de homebase voor jongeren niet van de grond komt en dat de resultaten van de talentonwikkeling teleurstellend zijn.
Verslagen
Betrokkenen reageren verslagen. Ze vragen zich af of het centrum wel echt een kans heeft gekregen. Natascha Slagtand, tot 1 juli in dienst als talentontwikkelaar en bekend als zangeres van Tasha’s World: “Wij kregen maar 7 ton subsidie, waarvan de helft naar talentontwikkeling ging, wij hebben nooit een eerlijke kans gekregen. Het vreemde is ook dat het huidige bestuur niet haar best heeft gedaan om te lobbyen voor subsidie.”
Ted Langenbach en Leen Steen, bekenden in de Rotterdamse popsector, geven vooral de gemeente Rotterdam de schuld. Volgens Langenbach worden cultuurplannen veel te veel vanachter het ambtelijke bureau bedacht. 'Paniekerig', zo noemt Steen het abrupt sluiten van De Nieuwe Oogst. "Als een bedrijf niet binnen een jaar winst maakt, wordt toch ook niet meteen de stekker eruit getrokken?".
Hoofdpijndossier
De Nieuwe Oogst, dat in de volksmond de naam Urban Podium bleef houden, is een typisch hoofdpijndossier. Het idee voor het podium kwam van oud-wethouder Orhan Kaya (Groen Links) die onder druk van de coalitie in juli 2008 ontslag nam vanwege ‘gebrek aan vertrouwen’.
Geen belangstelling
Zijn opvolger Rick Grashoff (Groen Links) nam het dossier over. Met een nipte meerderheid stemt de Rotterdamse Raad vóór de plannen. Leefbaar Rotterdam is altijd gekant geweest tegen de komst van het urban podium. Ook de Rotterdamse popsector reageerde gepikeerd op de plannen omdat zij meenden dat er geen belangstelling zou zijn voor urban.
Oud-directeur Sam Maipauw is na het vernietigende advies van de RKCC opgestapt. Aan de telefoon verzucht hij dat het tropenjaren zijn geweest. Het moeilijkst noemt hij de besluiteloosheid van de gemeente. “Het ene moment kreeg ik te horen dat ik kon gaan verbouwen en het volgende moment werd dat besluit weer ingetrokken.”

Harde realiteit

De huidige bestuur wil geen commentaar geven op het besluit om te stoppen. In een persbericht meldt bestuursvoorzitter Robert de Haas: “Wij zijn ontdaan door het feit dat de RRKC ons geen kans geeft ons te bewijzen en wij zijn het niet met het advies eens: de RKCC heeft geen oog voor onze successen. Maar we zijn ingehaald door de harde realiteit. Recente cijfers laten zien dat de financiële tekorten alleen maar verder oplopen, daarom zijn we genoodzaakt om de activiteiten van de Nieuwe Oogst te beeindigen."
Opmerkelijk is dat bestuursvoorzitter Robert de Haas vroeger directeur van de Rotterdamse Kunststichting (RKS) is geweest. De RRKC is voortgekomen uit de RKS.
Een woordvoerder van wethouder Laan (VVD) van cultuur laat weten dat het college niets zal doen om NO alsnog te redden. De concertzaal die voor 2,4 miljoen is verbouwd, zal in de toekomst worden verhuurd aan derden.

Tijdlijn

18 juli 2012

Nieuwe Oogst sluit. Oorzaak: schulden en tegenvallende bezoekersaantallen
Eind april 2012
Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur brengt negatief advies uit over De Nieuwe Oogst en adviseert subsidiestop

19 april 2012

Directeur Sam Maipauw stapt op

14 april 2012

Rotown gaat concerten programmeren in Nieuwe Oogst, 1e concert is van Chef’s special

1 september 2011

Urban Podium opent onder de nieuwe naam 'De Nieuwe Oogst

13 oktober 2010

College stemt in met verbouwing Maassilo voor Urban Podium. Geraamde kosten zijn 2,4 miljoen

16 juni 2010

Reddingsplan WaTT mislukt, deuren sluiten definitief

Oktober 2008

Grashoff (Groen Links) presenteert plannen Urban Podium. Kosten 11 miljoen. Oorspronkelijke plan komt van oud-wethouder Orhan Kaya (Groen Links). Opdracht is een broedplaats en homebase op te zetten voor urban cultuur met veel aandacht voor talentontwikkeling en samenwerking met andere podia.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl