nieuws

De Rijke: overtredingen voor 1 oktober opgelost

ROTTERDAM - Opslag- en transportbedrijf De Rijke uit Spijkenisse belooft voor 1 oktober alle overtredingen van de vergunning te hebben opgelost. Desondanks legt milieudienst DCMR het bedrijf binnenkort wel een dwangsom op.
Eerder deze week maakte de DCMR een lijst bekend van 7 bedrijven uit de Rijnmond waarin vermeld stond welke bedrijven in 2011 overtredingen hadden begaan die nog steeds niet zijn opgelost.
30 overtredingen
De Rijke sprong nogal in het oog met 30 overtredingen. Hoewel het bedrijf meer dan de helft van de problemen heeft opgelost, staat er toch nog een aantal open. Zo moet het bedrijf aantonen dat er voldoende maatregelen zijn getroffen ter voorkoming van het uitstromen van brandende vloeistoffen in de opvangvoorziening voor bluswater en moeten maximale toegestane groottes van opslagvakken in een opslagloods worden gewaarborgd.
Administratie ook belangrijk
Daarnaast moet De Rijke een aantal administratieve zaken op orde hebben. Zo moet een risicoanalyse op orde worde gebracht en moet het veiligheidsmanagementsysteem worden aangepast. Volgens hoogleraar crisisbeheersing Ben Ale van de TU Delft moet er niet licht over deze administratieve zaken worden gedacht: “Vergelijk het met een salarisadministratie bij een bedrijf. Als dat niet op orde is, moet je ook maar hopen dat je je salaris op tijd krijgt. Het is dus voor een bedrijf belangrijk dat dit in orde is en dat moeten de bedrijven ook weten.”
Minder inzichtelijk
Een woordvoerder van De Rijke laat weten dat het Veiligheidsmanagementsysteem in de loop van tijd steeds uitgebreider is geworden en daardoor minder inzichtelijk was geworden. “Dat gegeven, gecombineerd met het feit dat het Veiligheidsrapport (VR), conform de wettelijke termijnen aan een revisie toe was, heeft De Rijke doen besluiten van de gelegenheid gebruik te maken om een grondige revisie en modernisering van het veiligheidsmanagementsysteem door te voeren. In dat kader (mede gezien de daaraan verbonden hoeveelheid werk) werd besloten om naast de interne expertise, tevens gebruik te gaan maken van relevante externe expertise. In ons geval betreft dat het daartoe gespecialiseerde Advies- en Ingenieursbureau Kuiper en Burger. Het spreekt voor zich dat tussentijds de veiligheid van onze operaties niet in het geding is en alle operationele processen conform de gebruikelijke ISO genormeerde procedures, middels getrainde en gekwalificeerde medewerkers in een veilige werkomgeving worden uitgevoerd.”
Dwangsom
Desondanks heeft milieudienst DCMR besloten het bedrijf binnenkort een dwangsom op te leggen om de zaken op tijd in orde te krijgen. Het is nog niet bekend hoe hoog de dwangsom is en welke termijn ervoor staat. De Rijke laat in ieder geval weten alles voor 1 oktober op orde te hebben om inning van de dwangsom te voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl