nieuws

'Het is een feestmaand, maar dan zonder lekkernij'

ROTTERDAM - De jaarlijkse vastenmaand voor moslims, de ramadan, is vrijdag begonnen. Dat betekent dat moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken en roken en zich onthouden van seks.
"Ja, moet er sterk voor zijn, maar ik ga graag die uitdaging aan. De ramadan versterkt mijn geloof, zodat ik daarna bijvoorbeeld vaker naar de moskee ga", legt een bezoeker van de Essalam-moskee in Rotterdam uit.
Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Die vormen samen de Koran. Een andere bezoeker vult daarbij aan: "Je leeft ook mee met de armen in de wereld. Wij kunnen nog eten van tien uur 's avonds tot en met vier uur 's ochtends, dat kunnen zij niet. De ramadan is meer dan vasten. Het gaat om bij elkaar komen, om liefde en respect."

Een verlichting

Volgens een aantal van de moskee-gangers denk je de eerste dagen wel veel aan eten en drinken, maar dat wordt met de dag steeds minder. Uiteindelijk blijft het een heel positieve maand. Een moslim: "Ik zie het als een verlichting. Het is eigenlijk een feestmaand, maar dan zonder lekkernij."
De ramadan vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Die duurt 11 dagen korter dan een zonnejaar, daarom verschuift de ramadan steeds. Het vasten eindigt met het suikerfeest op 19 augustus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl