nieuws

Odfjell gedeeltelijk stilgelegd wegens ernstige risico's

ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek is vrijdagmiddag door de Milieudienst Rijnmond DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gedeeltelijk stilgelegd. Volgens de instanties zijn er ernstige veiligheidsrisco's.
In verschillende tankputten zijn de blus- en koelvoorzieningen niet in orde. De risico's kwamen aan het licht bij een nacontrole door de Veiligheidsregio.
Het bedrijf moet binnen 48 uur vijf tanks in twee tankputten leeghalen. Ook moet het bedrijf in de tussentijd zorgen voor maatregelen om een incident te voorkomen. Directeur Jan van den Heuvel van de DCMR vertelde op Radio Rijnmond dat het bedrijf inmiddels alle krediet heeft verspeeld.
Ook andere tanks gevaarlijk
Vijftien andere tanks in zeven andere tankputten moeten binnen zes dagen worden leeggehaald, tenzij Odfjell kan aantonen dat die veilig zijn. Die tanks stammen ook uit de periode 1957-1963 en hebben dezelfde constructie als de vijf andere. Daarom zijn de DCMR en de Veiligheidsregio bang dat ook daar gevaar dreigt. Odfjell slaat olieën en chemicaliën op in de tanks.
Brandweer paraat
Om te voorkomen dat in de tussentijd iets gebeurt, moet er 24 uur per dag een brandweereenheid op het terrein aanwezig zijn. Volgens milieudienst DCMR moet Odfjell hier zelf voor zorgen.
Dwangsommen
De DCMR heeft enkele weken geleden al voor 14 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd wegens tekortkomingen op de terminal aan de Oude Maasweg. Zo zou van een groot aantal tanks niet aangetoond kunnen worden dat ze in de afgelopen 30 jaar goed zijn onderhouden. Ook werd een groot aantal tanks met drijvende daken buiten gebruik gesteld, omdat hierdoor gevaarlijke stoffen kunnen ontsnappen. Los daarvan lopen nog verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar het bedrijf wegen het verzwijgen van een ontsnapping van 220 ton butaan in augustus vorig jaar en het laten ontsnappen van de kankerverwekkkende stof benzeen.
Klanten volgen ontwikkelingen
Verschillende klanten van Odfjell, zoals Lyondell en Shell, houden de situatie bij Odfjell nauwlettend in de gaten. Een woordvoerder van Lyondell laat desgevraagd weten dat momenteel intern wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn, mochten de maatregelen bij Odfjell gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering bij Lyondell.
Reactie Odfjell
Het bedrijf meldt zelf uit eigen beweging 80 tanks te hebben stilgelegd. Bij een test zou zijn gebleken dat verschillende koel- en blusleidingen vervuild zouden zijn. Door deze vervuiling zouden sproeikoppen verstopt kunnen raken. Volgens Odfjell zou een spoelprogramma, dat voor later dit jaar gepland stond, nu versneld worden uitgevoerd. Het bedrijf verwacht zelf een aantal tanks dit weekeinde en komende week weer in gebruik te kunnen nemen. Volgens Odfjell is nog tweederde van de tanks in gebruik. Odfjell kon vrijdagavond nog niet aangeven of de brandweereenheid al is gearriveerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl