nieuws

Hiv-patiënten worden steeds ouder

Erasmusmc
Erasmusmc
ROTTERDAM - Mensen die besmet zijn met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt, worden steeds ouder. Onderzoekers van het Erasmus MC constateren dat na onderzoek. Het goede nieuws heeft ook een schaduwzijde.
"Gelukkig is hiv tegenwoordig niet meer dodelijk, maar eerder een chronische ziekte is geworden", dat zegt onderzoeker Jan Hontelez van het Erasmus MC. "Maar de verwachte vergrijzing van mensen met hiv legt een groter beslag op de zorgvoorzieningen."

Meeste patiënten in Afrika

Van de 34 miljoen mensen die wereldwijd met hiv geïnfecteerd zijn, wonen er 23 miljoen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In 2040 zal 28 procent van de besmette mensen ouder zijn dan 50 jaar, nu is dat 13 procent, berekenden de Rotterdamse wetenschappers. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.
Door die vergrijzing verwachten de onderzoekers dat meer patiënten last gaan krijgen van ouderdomsaandoeningen zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Hiv-patiënten zijn daar sowieso ontvankelijker voor als gevolg van de behandeling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl