nieuws

DCMR: "Odfjell heeft alle krediet verspeeld"

ROTTERDAM - “Ik zou liever zien dat Odfjell uit eigen beweging dit soort maatregelen neemt”, aldus Jan van den Heuvel van de Milieudienst Rijnmond DCMR. Afgelopen vrijdag werd het tankopslagbedrijf gedeeltelijk stilgelegd in verband met veiligheidsrisisco's. Het bedrijf moest voor zondagavond 6 uur vijf tanks leegmaken.
Iets later dan gepland was die klus geklaard. De maatregel was opgelegd omdat in verschillende tankputten de blus-en koelvoorzieningen niet in orde bleken te zijn. Nu de tanks leeg zijn, moet Odfjell ze testen. Hierbij kijken ze onder meer of de zogeheten schuiminstallatie werkt, mocht dat niet het geval zijn, dan moeten ze die repareren, legt Van den Heuvel uit. Pas als aangetoond is dat de tanks weer veilig zijn, kunnen ze in gebruik worden genomen.
Maar daarmee is het bedrijf er nog niet. Binnen zes dagen moeten nog eens 15 andere tanks worden leeggehaald, tenzij Odfjell kan aantonen dat die veilig zijn. Die tanks hebben dezelfde constructie als de vijf die zondag zijn geleegd.

De maat is vol

Op de vraag of de DCMR het idee heeft dat Odfjell de veiligheid nu serieus neemt, antwoordt Van den Heuvel: “Nou ja, dat moet nog blijken. Het grote probleem bij dit bedrijf is dat het falen van de afgelopen week ook weer door de inspecteurs van de brandweer is ontdekt. En ja, dan wordt er ineens volop actie ondernomen, dan kan opeens alles. Ik zou toch graag zien dat het bedrijf zelf verantwoordelijkheid neemt, zelf dit soort dingen ontdekt en zelf deze maatregelen neemt."
Voor de DCMR is de maat in elk geval vol. “Alle krediet is verspeeld. Wij hebben geen enkele compassie meer.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl