nieuws

DCMR geeft Odfjell week extra de tijd

ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek heeft een week langer de tijd gekregen om aan te tonen dat nog eens 15 tanks op het terrein veilig zijn.
Vrijdag nog zei de DCMR Milieudienst Rijnmond dat de tanks voor aanstaande donderdag om 18.00 uur leeg moesten zijn, tenzij Odfjell kan bewijzen dat de koel- en blusvoorzieningen op orde zijn. Nu is op de website de datum veranderd in 3 augustus.
Niet verantwoord
Volgens een woordvoerder van de DCMR is 'door voortschrijdend inzicht' gebleken dat het leegmaken van 15 tanks binnen zes dagen niet reëel is. "Dit is niet verantwoord en kan niet veilig gebeuren. Odfjell had al niet genoeg aan een weekeinde om vijf tanks leeg te maken. Daarom hebben we Odfjell een week extra gegeven. Wel moet Odfjell komende vrijdag de stand van zaken geven. Al die tijd moet overigens de extra brandweereenheid op het terrein blijven." De DCMR laat daarnaast weten dat er over de nieuwe datum geen overleg met Odfjell is geweest.
Onhandig en dom
Milieudienst DCMR heeft op de eigen website achteraf de datum in een persbericht veranderd. Een woordvoerder noemt dit nu 'onhandig en dom'. "Het lijkt daardoor alsof we iets te verbergen hebben en dat spijt ons," aldus de woordvoerder.

Al vijf tanks leeg

Afgelopen weekend moest Odfjell al vijf tanks legen, omdat de blusmiddelen niet aan de regels voldeden. Van nog eens 80 tanks met licht ontvlambare stoffen moet het bedrijf voor 1 augustus laten zien dat de koel- en blusmiddelen in orde zijn. Ook hier ontstond onduidelijkheid over de tijdstippen waarop dit moest gebeuren. Odfjell kreeg hiervoor de tijd tot zondag 18.00 uur. Vervolgens laat de DCMR weten dat er uitstel is gegeven tot 20.00 uur, waarna Odfjell zelf meldt dat de tanks uiteindelijk maandag 04.00 uur leeg en schoon zijn.
Ook andere deadlines
Los van de bovenstaande deadline verlopen op 1 augustus ook eerder opgelegde termijnen voor Odfjell. Het bedrijf moet dan aantonen dat 80 tanks in de afgelopen jaren naar behoren zijn onderhouden en gecontroleerd. Als Odfjell dit niet kan aantonen, moeten ook deze 80 tanks worden leeggemaakt. Daarnaast moet het bedrijf op die datum ook kunnen aantonen dat 21 drukventielen zijn onderhouden en zijn geïnspecteerd. Is dit niet het geval, dan wordt dit op kosten van Odfjell gedaan door de DCMR. Op 1 juli werd al een aantal tanks met inwendig drijvende daken leeggemaakt omdat deze uitwaseming van gevaarlijke stoffen niet voldoende tegenhielden.

Odfjell geen klant

Volgens hoogleraar Ben Ale van de TU Delft behandelen inspectiediensten bedrijven als Odfjell nog te vaak als klant. Daardoor krijgen bedrijven steeds uitstel voor het nemen van maatregelen, zegt Ale. Hij pleit voor strenger toezicht.
Foto 2: persbericht DCMR inhoudenende 26 juli 2012
Foto 3: persbericht DCMR inhoudenende 3 augustus 2012

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl