nieuws

Zadkinebestuurder: 'We zijn nu gezond'

zadkine
zadkine
ROTTERDAM - Volgens bestuursvoorzitter Henri van Vlodrop is Zadkine nu financieel gezond. Het regionaal opleidingscentrum uit Rotterdam heeft in de afgelopen jaren vierhonderd medewerkers moeten ontslaan en daarnaast een verlies geleden van 14,9 miljoen.
Oorzaken zijn volgens bestuursvoorzitter Henri van Vlodrop teruglopende leerlingenaantallen, lagere subsidies van het rijk en het wegvallen van de gemeente Rotterdam als opdrachtgever.
Drie jaar geleden zette de neergang van de onderwijskolos in, toen de gemeente Rotterdam besloot om de inburgeringcursussen bij Zadkine weg te halen en bij particuliere onderwijsorganisaties onder te brengen. Volgens Van Vlodrop heeft dat er ingehakt: "Wij hadden in 2009 een omzet van 30 miljoen, nu is dat nog maar 4,5 miljoen."
Met een onlangs afgeronde reorganisatie zijn de overheadkosten teruggebracht. Daarnaast zijn cultuur- en sportlessen afgeschaft.
Van Vlodrop: "Deze lessen betaalden wij uit eigen zak, daar hebben we nooit geld voor gekregen. Dat deden we omdat we cultuuruitingen en sport belangrijk vinden. Het was dus iets extra's. We kunnen dat nu niet meer betalen."
Verder noemt Van Vlodrop de zuinigheid van het ministerie van Onderwijs als oorzaak. Prijs- en loonstijgingen worden niet gecompenseerd.
Hoe het in de toekomst zal gaan, hangt af van de leerlingaantallen. In Rotterdam worden acht procent meer leerlingen verwacht, in de regio daarentegen zakt het voorspelde aantal met elf procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl